Je bekijkt nu Nota n.a.v. verslag Fiscale Verzamelwet 2025

Nota n.a.v. verslag Fiscale Verzamelwet 2025

De staatssecretaris van Financiën heeft de nota’s naar aanleiding van het verslag van het pakket Belastingplan 2025 naar de Tweede Kamer gestuurd. In de nota betreffende de Fiscale Verzamelwet 2025 wordt ingegaan op de volgende onderdelen.

Uitzondering sleutelovereenkomst als verkrijging van economische eigendom
De verkrijging van de economische eigendom van een onroerende zaak leidt tot de heffing van overdrachtsbelasting. In de Fiscale Verzamelwet 2025 is een uitzondering opgenomen voor een sleutelovereenkomst met een duur van maximaal zes maanden tot de juridische overdacht. De bedoeling hiervan is het aangaan van sleutelovereenkomsten door particulieren rond de overdracht van woningen buiten de overdrachtsbelasting te houden. De uitzondering geldt niet voor sleutelovereenkomsten in zakelijke gevallen. De staatssecretaris van Financiën verwacht niet dat de kans op belastingontwijking door de maatregel toeneemt.

Uitbreiding startersvrijstelling en verlaagd tarief overdrachtsbelasting
Ook het voorstel om de verkrijging van economische eigendom van woningen niet langer uit te zonderen van de toepassing van het verlaagde tarief en de startersvrijstelling leidt niet tot noemenswaardige risico’s. Met de maatregel wordt teruggekeerd naar het uitgangspunt van de Wet op belastingen van rechtsverkeer dat economische en juridische eigendomsverkrijgingen op dezelfde wijze in de heffing van overdrachtsbelasting worden betrokken. Wel brengt dit voorstel structurele uitvoeringskosten met zich mee.

Afschaffing 27-jaargrens eerstegraads bloed- en aanverwanten toeslagpartnerschap
Volgens de staatssecretaris wordt met deze maatregel beter aangesloten bij bestaande partnerbegrippen in de sociale zekerheid. De maatregel lost het bestaande onderscheid, dat in de uitzondering op het partnerbegrip op basis van leeftijd wordt gemaakt, op.

Bron: Ministerie van Financiën | wetsvoorstel | 36605 | 14-10-2024