Je bekijkt nu Foto op dak geen reden voor ontslag

Foto op dak geen reden voor ontslag

Een logistiek medewerker wordt na zeven jaar dienstverband op staande voet ontslagen, omdat hij tijdens zijn ziekteverlof werkt. De werkgever baseert het ontslag op vermeende dringende redenen, zoals schending van re-integratieverplichtingen, het niet verschijnen op het werk en het liegen door de werknemer. De rechter is zeer kritisch over het handelen van de werkgever. Zo blijkt dat de werknemer niet glashard liegt en dat de werkgever de situatie verkeerd interpreteert. Daarnaast had de werkgever minder ingrijpende maatregelen kunnen treffen, zoals een loonstop, in plaats van ontslag op staande voet.

In deze zaak speelden foto's een belangrijke rol in het standpunt van de werkgever. De werkgever schakelt een bedrijfsrechercheur in, die beeldmateriaal verzamelt waarop de werknemer te zien is terwijl hij op een dak staat. De werkgever interpreteert deze foto's als bewijs dat de werknemer tijdens zijn arbeidsongeschiktheid werkzaamheden voor een derde verricht, wat volgens hem een schending van de re-integratieverplichtingen en een dringende reden voor ontslag op staande voet oplevert.

De kantonrechter oordeelt echter dat de foto's onvoldoende bewijs leveren voor deze conclusie. Hoewel de werknemer inderdaad op een dak staat, wordt niet aangetoond dat hij daar daadwerkelijk werkzaamheden verricht. De werknemer verklaart dat hij zijn schoonvader vergezelde, die daar dakbedekkingswerkzaamheden uitvoert. Dit is volgens de werknemer in lijn met het advies van de bedrijfsarts om "naar buiten te gaan en dingen te ondernemen" vanwege zijn psychische klachten. De kantonrechter vindt deze verklaring aannemelijk en stelt dat de foto's slechts momentopnamen zijn die niet voldoende onderbouwen dat de werknemer betaald werk verricht of zijn werkgever heeft voorgelogen.

De rechtbank wijst het ontslag op staande voet af. De werknemer heeft recht op een transitievergoeding, een gefixeerde schadevergoeding en een billijke vergoeding van € 35.846,26.

Deze uitspraak benadrukt het belang van zorgvuldig onderzoek en hoor en wederhoor bij het nemen van ingrijpende maatregelen zoals ontslag op staande voet.
 

Bron: Rechtbank Den Haag | jurisprudentie | ECLI:NL:RBDHA:2025:5869 | 10-03-2025