Voorafgaand aan de coronamaatregelen biedt een gemeente haar werknemers de mogelijkheid om hun Individueel Keuzebudget (IKB) uit te ruilen tegen een onbelaste reiskostenvergoeding. Dit gebeurt op basis van de 214-dagenregeling. Werknemers moeten hiervoor actief een keuze maken in het salarissysteem. Hoewel dit vaak gebruikelijk is, maken niet alle werknemers hun keuze meteen kenbaar.
Corona
Wanneer de coronamaatregelen van kracht worden, wordt werknemers gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken. Dit verandert voor veel mensen hun reispatroon ingrijpend. Kort daarna kondigt de staatssecretaris van Financiën een goedkeuring aan in een beleidsbesluit. Werkgevers mogen lopende vaste reiskostenvergoedingen ongewijzigd en onbelast doorbetalen, ook als werknemers door de coronamaatregelen nauwelijks reizen. Dit besluit biedt echter geen duidelijkheid over situaties waarbij werknemers hun keuze voor een dergelijke vergoeding nog niet hebben gemaakt.
Vastgelegde keuzes
Enkele maanden later verduidelijkt een nieuw besluit dat de goedkeuring alleen geldt voor vergoedingen waarop werknemers vóór de invoering van de coronamaatregelen al onvoorwaardelijk recht hadden. Dit betekent dat alleen vastgelegde keuzes in aanmerking komen. Voor nieuwe keuzes na de maatregelen geldt de goedkeuring niet. Deze uitleg wordt later bevestigd door publicaties op het Forum Salaris, waar concrete vragen van werkgevers worden behandeld.
Alsnog kiezen?
De Belastingdienst stelt bij controle vast dat de gemeente loonheffingen moet afdragen over reiskostenvergoedingen van werknemers die hun keuze pas later in 2020 hebben gemaakt. De gemeente bestrijdt dit en gaat in beroep. De rechtbank geeft de gemeente aanvankelijk gelijk en oordeelt dat de goedkeuring ruimer geïnterpreteerd mag worden. In hoger beroep stelt het gerechtshof echter de inspecteur in het gelijk. Het hof oordeelt dat de goedkeuring alleen geldt als de werknemer vóór de coronamaatregelen een keuze heeft gemaakt. Werknemers die dit pas later doen, vallen buiten de reikwijdte van de goedkeuring.